Potrawy wigilijne

Karp już skwierczy na patelni,
Grzybki duszą się w śmietanie,
Śledzik pływa wciąż w oleju,
Pyszne będzie z niego danie.

Tych pierogów, które lubisz,
Ze sto, czeka już w półmisku,
Nęci cię aromat barszczu,
Wiesz, że jeszcze to nie wszystko.

W garnku paruje kapusta,
Grzybków różnych w niej bez liku,
Słodka kutia i makiełki,
Susz ze śliwek w kompociku.

„Jaś” – fasola z masłem jeszcze,
Z koprem duszone ziemniaki,
W galarecie pstrąg lub sandacz,
Sos grzybowy – lubisz taki ?

Smażonego śledzia w occie,
Rybkę grecką z warzywami,
Zupkę rybną też polecam,
Wybierajcie proszę sami.

Zawijany jest makowiec,
Sernik oraz tort makowy,
I pierniki różnych kształtów,
Z polewą lub bez polewy.
Abla ( 15 grudnia 2014 )

Dodaj odpowiedź